Beperelte Romániát az EJEB-nél Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester

2024. március 26. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelte Romániát az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt Cătălin Cherecheş volt nagybányai polgármester – jelentette be kedden a volt elöljáró ügyvédje az Agerpres szerint.

Răzvan Doseanu elmondta, azért fordultak az EJEB-hez, mert szerintük a romániai büntetőeljárás során sérült Cherecheş tisztességes eljáráshoz való joga, és összeférhetetlenségi helyzetben levő bíró hozott ítéletet az ügyében. „Ezek mellett egyéb okok is szerepelnek a keresetben” – tette hozzá. Rámutatott, ügyfele nem érdekelt a kártérítésben, csak azt akarja, hogy az EJEB állapítsa meg a jogsértéseket.

Közben Cătălin Cherecheş semmisségi folyamodványt nyújtott be a kolozsvári ítélőtáblához az ügyében kiszabott, szabadságvesztésről szóló ítélet ellen. Ugyanakkor kérelmezte a legfelsőbb bíróságnál a per áthelyezését, mert úgy véli, hogy semmisségi panaszát nem az őt öt év börtönre ítélő bírónő kollégáinak kellene elbírálniuk. „Úgy lenne méltányos, ha más bíróság tárgyalná, amellyel kapcsolatban nem áll fenn a pártatlanság kockázata” – magyarázta az ügyvéd.

Răzvan Doseanu azt is elismerte, hogy a volt nagybányai polgármestert „decens körülmények között” tartják fogva a Rahova börtönben. „Úgy tűnik, az Országos Börtönigazgatóság tartja magát azokhoz a vállalásokhoz, amelyeket a német hatóságok felé tett Cătălin Cherecheş kiadatásakor” – fogalmazott az ügyvéd.

Cătălin Cherecheşt vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság 2023. november 24-én. A jogerős ítélet kihirdetésének napján a volt polgármester egy rokona érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Néhány nappal később Németországban elfogták és őrizetbe vették. Múlt héten Romániába szállították és a bukaresti Rahova börtönbe vitték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!