Sorcserét tart a marosvásárhelyi RMDSZ, a városi frakció csaknem felét lecserélik

2024. március 22. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este tartották az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének jelölő-küldöttgyűlését, szép számban gyűltek össze a résztvevők a Maros Művészegyüttes előadótermében.

Ez nagy vonalakban így történt:

  • A marosvásárhelyi városi tanácsosi listára 16, míg a megyei tanácsosi listára 5 személy jelentkezett.
  • A listavezető helyért nem volt harc, mert azt az alapszabályzat értelmében a városi szervezet elnöke, Kovács Mihály Levente kapta meg.
  • A többi helyről már a küldöttgyűlés határozott.
  • A küldöttgyűlés arról is döntött, hogy a marosvásárhelyi tanácsosi lista befutó helyein az RMDSZ-el együttműködő Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) által nevesített jelölt, Birtalan István Balázs a 7. helyen, míg a Szövetség Nőszervezetének jelöltje, Kakassy Blanka a 11. helyen szerepeljen. Birtalan István korábban megyei önkormányzati képviselő volt.
  • Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete elnökének elmondása szerint a városi frakció csaknem fele megújul. A jelenlegi csapathoz olyan emberek csatlakoztak, mint Kerekes Károly egykori parlamenti képviselő, Karácsony Erdei Etel közismert ügyvéd és Csiki Zsolt iskolaigazgató. Korábban ők is voltak már tanácsosok.

Kerekes Károlyt 2014-ben első fokon négy éves próbaidővel két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Legfelső Bíróság összeférhetetlenség miatt, mivel a képviselő saját családtagjait alkalmazta marosvásárhelyi parlamenti irodájában. Frissítés: A bíróság a jogerős döntés esetében azonban részben helyt adott az egykori képviselő fellebbezésének, és két évről másfélre csökkentette a börtönbüntetést. Kerekes esetében három és fél év próbaidőt állapított meg.

Az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsos-jelöltjeinek rangsora tehát így néz ki:

  1. Kovács Mihály Levente
  2. Frunda Csenge Orsolya
  3. Kelemen Márton Atilla
  4. Kerekes Károly
  5. Karácsony Erdei Etel
  6. Iszlai Tamás
  7. Birtalan István Balázs
  8. Jakab István
  9. W. Szabó Péter
  10. Csíki Zsolt
  11. Kakassy Blanka
  12. Vajda György
  13. Kovács Ákos
  14. Szabó Árpád
  15. Venczi Vidor János
  16. Ötvös Koppány Bulcsú

A 2020-as helyhatósági választáson az RMDSZ 11 mandátumot szerzett a marosvásárhelyi városi tanácsban, ami kimagasló eredménynek számított, tekintve, hogy 2008 óta, tehát a megelőző három mandátumban, „csak” 10-10 tanácsosa volt a szövetségnek. A mostani önkormányzati képviselők közül valószínűleg nem szerez már újabb mandátumot Szabó Árpád és Venczi Vidor János. Bereczki Sándor sem lesz a városi tanács tagja, igaz, ő nem is jelentkezett.

Kovács Mihály Levente – Fotó: Maris Cristian Daniel / RMDSZ Maros megyei szervezete
Kovács Mihály Levente – Fotó: Maris Cristian Daniel / RMDSZ Maros megyei szervezete

Ugyanakkor nem lesz városi tanácsos Portik Vilmos és Tamási Zsolt-József sem, ők ugyanis megyei önkormányzati képviselőnek jelentkeztek. Portik emiatt nem lehet alpolgármester a következő mandátumban.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének megyei tanácsos-jelölti rangsora a következőképpen alakult:

  1. Portik Vilmos László
  2. Tamási Zsolt József
  3. Bíró Csaba Szilveszter
  4. Ötvös Koppány Bulcsú
  5. Vajda György

Ugyanakkor a listák némileg még módosulhatnak, hiszen a héten az RMDSZ megállapodást kötött az Erdélyi Magyar Szövetséggel és a Magyar Polgári Erővel is, és azt ígérte nekik, hogy esetenként helyet biztosít számukra a listáján. A megállapodásba pedig azt is beleírták, hogy az EMSZ és az MPE Marosvásárhelyen az RMDSZ által támogatott jelöltet, tehát Soós Zoltán polgármestert fogják támogatni, és nem indítanak ellene senkit.

A megyei tanácsosi lista befutónak számító helyeiről a megyei szervezet döntéshozó testületei március 26-án hoznak határozatot. Péter Ferenc a héten már bejelentette, hogy ő lesz az RMDSZ jelöltje a Maros Megyei Tanács elnöki tisztségére, de a teljes listáról csak jövő kedden döntenek.

Péter Ferenc január végén mondott le az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöki tisztségéről. A bejelentése után pedig felmerült a feltételezés, hogy az RMDSZ központi vezetése nem őt szeretné a megyei tanácsosi lista élén látni. A Facebookon élőben közvetített nyilatkozatában Péter Ferenc megismételte, amit január végén is mondott: azért köszönt le a Maros megyei RMDSZ éléről, hogy „a megyét erősítse”, a közigazgatási munkát részesítse előnyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!