Áprilisban kezdődik Szatmárnémeti régi főterének a lezárása az autósok előtt

2023. február 23. – 15:07

Áprilisban kezdődik Szatmárnémeti régi főterének a lezárása az autósok előtt
Ezt az utcaszakaszt zárják le a forgalom előtt áprilistól – Fotó: Gyöngyi Annamária / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban kezdődhet el Szatmárnémeti régi központjának lezárása az autós forgalom előtt – derül ki Kereskényi Gábor polgármester csütörtök reggeli nyilatkozatából.

Kereskényi a City Rádió Városinfó című műsorában ismertette a Szabadság téren, a köznyelvben a régi központjában zajló felújítási munkálatainak állását. A polgármester elmondása szerint a mintegy 23 milliós beruházásban eddig kevésbé látványos munkákat végeztek a parkban, például a föld alá kerültek a kábelek és a vezetékek. Ugyanakkor áprilisban már várhatóan „kijön a parkból” a kivitelező, és elkezdődik a Fehér ház és az Aurora szálló közötti résznek a felújítása. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen a szakaszon – valószínűleg végérvényesen – lezárják az autós forgalmat.

„Azt tudom ígérni, hogy decemberben, amikor elkészül, és átadjuk a szatmáriaknak, akkor mindenki büszke lehet erre a beruházásra. Mindenki büszke lehet arra, hogy Szatmárnémetinek van egy olyan belvárosa, ami egyszerre tükrözi a hagyományainkat és azt a megújulást, amiről időről időre szükség van” – idézi a szatmár.ro a polgármester.

A szatmárnémeti régi főtér felújítási munkálatai a tavalyi év végén kezdődtek el, és az elképzelések szerint idén decemberre már kész is lesznek vele. A tervek szerint a felújítás során a tér három oldalát is lezárják az autós forgalom előtt, ezek közül az egyik épp az említett Fehér ház és Aurora szálló közötti szakasz. A későbbiekben kivezetik az autós forgalmat az egykori Pannónia szálló előtti, illetve a római katolikus székesegyház előtti utcaszakaszokról is. Nem véletlenül tette hozzá nyilatkozatában a polgármester, hogy minden bizonnyal sok autós nehezen fog megbarátkozni a gondolattal, hogy a régi főtér kizárólag a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz majd, és türelmet és megértést kér részükről.

A Pannónia szálló felújításának a híre épp szerdán járta be a sajtót, miután Kerskénye Gábor arról nyilatkozott, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke aláírta a rehabilitációs munkálatok megkezdéséhez szükséges pénz kiutalásáról szóló rendeletet. Az egykori Pannónia szálló ugyanis magyar állami tulajdonban van. A Transtelexnek nyilatkozva a polgármester azt mondta, abban reménykedik, hogy a régi főtér és a Pannónia szálló felújítási munkálatait sikerül összehangolni, és az év végéig nemcsak a tér, hanem az épület is megújul – legalább részben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!