Úttörő mRNS-alapú vakcinát tesztelnek a melanóma és más ráktípusok ellen

2024. április 27. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új, egyedi mRNS-alapú (hírvivő RNS) melanóma elleni vakcina került a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok középpontjába, amely nemzetközi szinten zajlik, beleértve az Egyesült Királyságban élő betegeket is.

A vakcina jelentősége abban rejlik, hogy testre szabott kezelést nyújt, ami lehetővé teszi, hogy az immunrendszer felismerje és megcélozza a rákos sejteket.

A Moderna és az MSD (más néven Merck az Egyesült Államokban és Kanadában) farmaceutikai cégek által fejlesztett vakcina a melanómával diagnosztizált betegek körében már korábban is jelentős mértékben csökkentette a rák kiújulásának kockázatát, írja beszámolójában a Hotnews.

Dr. Heather Shaw, a tanulmány koordinátora szerint a vakcina, amely az egyes betegek specifikus rákos sejtjeit célzó neoantigénekre épül, a melanóma gyógyításának új eszköze lehet, és más ráktípusok kezelésére is kiterjeszthető. A vakcina a betegek tumorsejtjeiből származó egyedi mutációk alapján aktiválja az immunrendszer tumorellenes válaszát. Ezt úgy érik el, hogy sebészetileg mintát vesznek a tumorból, majd az így nyert DNS-t szekvenálják és mesterséges intelligenciát használnak a vakcina kifejlesztéséhez.

A második fázisban elvégzett tesztelések eredményei szerint, amelyeket 2020 decemberében publikáltak, a melanómás betegek, akik egyidejűleg kapták meg a vakcinát és az MSD Keytruda nevű rákellenes gyógyszereket, körülbelül 49%-kal alacsonyabb halálozási vagy rákkiújulási arányt mutattak, mint azok, akik csak a rákellenes szerrel voltak kezelve.

A vakcinát nem csak melanómára, hanem tüdő-, húgyhólyag- és veserákra is tesztelik.

A harmadik fázisban esedékes vizsgálatok során világszerte több mint 25 országból 1100 beteget fognak tesztelni, köztük az Egyesült Királyságból is 60-70 beteget vonnak be, abban reménykedve, hogy az eredmények új utakat nyithatnak meg a rákterápiában. A vakcina, mely a COVID-19 elleni küzdelemben is kulcsszerepet játszó mRNS technológiára épít, ígéretes lépés a személyre szabott rákkezelés felé.

A projektet támogató szakértők, köztük a Warwicki Egyetem professzora, Lawrence Young is hangsúlyozza, hogy a vakcinák új generációja, amely jobban megérti az immunválaszokat és a testre szabott terápiák lehetőségeit, újraélesztette az érdeklődést a rák elleni vakcinák iránt. A vakcina potenciális mellékhatásai között szerepel a fáradtság és az oltás helyén érzett fájdalom.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!