Tojásfestésre fel! A céklás, boros, kuszkuszos és borotvahabos technikát is teszteltük

2024. március 29. – 11:28

Tojásfestésre fel! A céklás, boros, kuszkuszos és borotvahabos technikát is teszteltük
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Szép dolog a hagyomány, csak néha nagyon macerás. Szép a viasszal írott tojás is, csak nem biztos, hogy mindenkinek van egy napja a tojásos tál megfestéséhez. Nyilván mások is rájöttek erre, különben nem keringne számtalan csináld magad videó az interneten arról, miként lehet könnyen különleges tojásokat festeni húsvétra. DIY-videókat teszteltek a szerkesztőség tagjai.

Természetes festékanyagok (cékla és hagymahéj)

Céklával nem olyan könnyű tojást festeni, mint ahogy azt a különböző internetes leírások, videók sugallják, a hagymahéj viszont kezdőknek is jól működik, csak ne élénkpirosra, hanem bronzbarnára számítsunk. Természetes alapanyagokból próbáltam meg összehozni a piros tojást.

Sokféle céklás és hagymahéjas tojásfestő praktikáról lehet hallani, én úgy döntöttem, hogy elkészítem a festőleveket, majd ebbe áztatom be egy éjszakára az előre megfőzött tojásokat. Egyik lábosba kockára vágott céklát, egy másikba vörös- és lilahagyma-héjat tettem, megsóztam ezeket, és annyi vizet öntöttem rájuk, hogy bőven ellepje őket. Talán épp ez volt a baj – a céklalevem ugyanis fél óra főzés után is kissé hígnak tűnt, valószínűleg a túl sok víz miatt.

A tojások egy részét berzseltem, azaz harisnyával virágszirmokat, illetve leveleket rögzítettem rájuk, majd egy kanállal óvatosan belemerítettem őket a befőttesüvegbe öntött festővelekbe. Ezekbe előzőleg két-két evőkanál ecetet is kevertem.

Hiába áztak a fehér tojások egy éjszakán át a céklalében, élénk pink helyett halvány barnás árnyalatot kaptak csak, ráadásul nem egyenletesen. A berzselt tojás, bár nem lett piros, talán így is megteszi hangulatelemnek egy húsvéti tojással teli kosárban.

A hagymalé sokkal hatékonyabbnak bizonyult: sötétbarnák lettek a tojások, szépen látszik a rájuk tett szirmok körvonala, csak a tökéletesen egyenletes színt nem sikerült elérni, mert a harisnya meg a befőttesüveg fala is nyomot hagyott a tojásokon. (Zs. Erika)

Fotó: Zsizsmann Erika / Transtelex Fotó: Zsizsmann Erika / Transtelex
Fotó: Zsizsmann Erika / Transtelex

Kinek ajánlanád a technikát? Céklás festést csak azoknak, akiknek van türelme kísérletezni vagy kimondottan szeretik a pasztellszíneket. A hagymahéjat viszont bárki használhatja, aki természetes festékanyagot szeretne.

Rizses tojásfestésből kuszkuszos maszatolás

A DIY-t nem nekem találták ki, ha valami szépre vágyom, akkor azt inkább megvásárolom, nem ölök fölösleges időt és energiát olyasmibe, ami tuti nem jön össze. Egyszóval nem varrok, kötök, ragasztópisztolyozok, festek meg egyebek. A csapatmunkából mégsem maradhattam ki, így két egyszerűbbnek tűnő technikát is kiválasztottam: a rizses tojásfestés lett az egyik, a másik pedig a hagymahéjjal festett márványos tojás… vagy valami ilyesmi.

Ha a csináld magadhoz nem értek, a prokrasztináláshoz annál inkább, így a hosszú munkanap utáni estén megmagyaráztam magamnak, hogy sokkal jobb lesz, ha másnap hajnalban fogok tojásfestéssel foglalkozni. Hatkor már a főzőlap előtt méricskéltem az ecetet a forró vízbe, mert csak barna héjú tojásokat sikerült vásárolni, és állítólag bármelyik festést azzal kell kezdeni, hogy a tojásokat kifehérítjük. És láss csodát, teljes siker, miután az ecetes-sós vízben mintegy 15-20 percen keresztül főztem a tojásokat, utána pillanatok alatt sikerült lesikálni a barnaságukat.

És még valamiben nagyon erős vagyok. Hogyan kell módosítani egy receptet. A kamrában csak jázminrizsem volt, és sajnáltam feláldozni azért, hogy pár elrontott tojást tudjak majd lefotózni. Belenéztem a tasakokba, dobozokba, mivel tudnám helyettesíteni, és a kuszkuszra esett a választásom. Egy zárható műanyagzacskóba betöltöttem negyedkilónyit a dobozból, rácsavartam a tubusból a piros ételfestéket, bezártam a zacskót, összeráztam a kuszkuszt, és mikor az apró szemek szép pirosak lettek, a tojásokat is beengedtem közéjük. Ekkor kellett volna elkezdeni a rázogatást, hogy a piros festék pontszerűen átragadjon a tojásokra is. De a festéktől a kuszkusz összeragadt, nem akarta szépen egyenletesen beteríteni a tojásokat, kénytelen voltam benyúlni a zacskóba, és kicsit megkevergetni a dolgokat. Sikerült szép vörös színűre befestenem a jobb kezem, és a kuszkuszból is jócskán ragadt rá, ezért a balt is segítségül hívtam, hogy a kuszkuszszemeket visszaseperjem a zacskóba. Így mindkét kezem vörös és kuszkuszos lett, a zacskó mellé, a konyhapultra, és a padlócsempére is bőven jutott a piros szemcsékből.

Mindeközben a zacsiban pihenő tojásokra is sikeresen ráragadt a kuszkusz. Ez akkor derült ki, mikor úgy döntöttem, hogy ennél jobb már nem lesz a végeredmény, és kivettem őket a nejlontasakból. A vörös pöttyök nagy része nemcsak festék volt, hanem festékes kuszkusz, amit aztán egy papírtörlővel megpróbáltam lesúrolni. Ennek az lett az eredménye, hogy a pontok összemosódtak, és maszatosak lettek a tojások. (V. Emese)

Fotó: Vig Emese / Transtelex
Fotó: Vig Emese / Transtelex

Kinek ajánlanád a technikát? Akinek mindegy, hogy egyenletes vagy maszatosabb lesz a végeredmény, nem vágyik tökéletes tojásokra, és nem parázik attól, hogy tele lesz guruló színes mütyürökkel a konyhája, ha kiszakad a zacsi.

Hagymahéjjal festett márványos tojások

A márványos hagymahéjas tojásfestés úgy működik, hogy a megnedvesített tojásokat meg kell hempergetni a fehér, vörös és lila hagymahéjban, hogy belepje mindenhol, majd ezután be kell kötni a harisnyába, és beengedni a forró vízbe, ahol addig tartod, amíg a kioldódott színezék befesti a tojást. A DIY-videón úgy nézett ez ki, hogy a vízbe egy másik szín is került, kék, vagy zöld, nem emlékszem pontosan, és szép kontrasztos lett az eredmény, viszont nekem csak piros ételfestékem volt, aminek egy részét elhasználtam már a rizses tojáshoz. Eldöntöttem, natúrabbra fogom a figurát, és hagyom a hagymahéjakat, hogy elvégezzék a dolgukat. Hempergetés, harisnyába kötés, forró vízbe eresztés ment, mint a karikacsapás.

Bő egy órán keresztül áztak a tojások, csak akkor vettem ki őket, amikor már tényleg indulni kellett a szerkesztőségbe. Nagy reményeket fűztem hozzájuk, mert itt szinte mindent úgy csináltam, ahogy a videó mutatta, csak az a kis zöld maradt el a vízből.

Az eredmény az elvárásaimhoz képest elég halvány lett. Elmosódott lilás foltok jelezték, hol fedte sötétebb hagymahéj a tojást. Egyébként a kifehérített héj visszabarnult a hagymás lében, ami nem volt annyira erős, hogy konkrét színt adjon a héjnak, csak egy maszatos sárgás-barnás árnyalatot. Deee, látom a fényt az alagút végén, szerintem ezt az utóbbi technikát tökéletesíteni fogom. (V. Emese)

Fotó: Vig Emese / Transtelex
Fotó: Vig Emese / Transtelex

Kinek ajánlanád a technikát? A türelemkirályoknak, akik nem kapnak gutaütést attól, hogy apró fecnikre kell vagdosni a hagymahéjakat, és ki bírják várni, hogy valami konkrét színük is legyen a tojásoknak.

Fehér filctollas tojásírás

Szeretem a viasszal írott tojásokat, próbáltam is a technikát már korábban, de pont nem az a foglalkozás, aminek hétköznap este, a munkából fáradtan hazaesve nekifogok. Ezt látva találtam ki, hogy akkor fehér filctollal fogom megírni a piros tojásokat. Az emberek mindig azzal díszítették a tojásukat, ami épp kéznél volt. Régen a kesicéhez lószőrt használtak, mert viszonylag könnyen hozzáfértek, de manapság már szebb kihívás hozzájutni. Ha az embereknek 100 évvel ezelőtt lett volna filctolla, akkor lehet, hogy ő is azt használta volna az íróka helyett.

Az technika hátránya, hogy fehér filctollat még egy Kolozsvár méretű városban sem feltétlenül egyszerű kapni, nem olyan termék, amihez a sarki kisboltban is hozzájutunk. Egy menőbb írószerüzletbe kellett felkeressek. Ha már ott voltam, akkor egy aranyszínű filctoll is a bevásárlókosaramban landolt. Mindkettőt használtam is.

A pirostojás festésének eljárását nem írom le, az ott van a festékes tasak hátulján, és utána sem szorul sokkal részletesebb magyarázatra. Én is csak akkor bicsaklottam meg egy kicsit, amikor azt vettem észre, hogy a még langyos tojáson a filctoll hegye valamivel könnyebb kiszárad, mint általában. Érdemes tehát megvárni míg kihűl. Amúgy a határ a csillagos ég, én is csak épp belekóstoltam. (G. Laci)

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Kinek ajánlanád a technikát? Ezt tényleg mindenki kipróbálhatja, akinek van egy minimális kézügyessége. Amúgy sokkal könnyebb filctollal írni a tojásra, mint kesicével, és lényegesen kisebb felfordulással is jár. A fehér csík talán nem lesz olyan hófehér, de efölött szemet tudok hunyni.

Vörösboros tojásfestés

Nekem rögtön a vörösboros megoldás jutott eszembe, amikor felmerült, hogy tojásfestési technikákat mutassunk be, mert már próbáltam korábban, jól sikerült, és tényleg egyedi megoldás – igaz, viszonylag költséges, meg időigényes, de ki számolja, ha a végeredmény igazán különleges?

A recept egyszerű: főzd meg vörösborban a tojásokat, hagyd benne kb. 12 órára, majd szedd ki, hogy a sötétlilára színeződött tojásokon elkezdjenek megjelenni a csillogó borkő-kristályok. Ki is válogattam az anyukámtól kapott legszebb tojásokat, megfőztem a borban, hogy aztán másnap reggel négy barnás-lilás tojást vegyek ki a léből, amiket sötét foltok és vonalak csúfítanak. Utána már hiába jelentek meg rajtuk a csillámok, szép már nem lett. Arra nem jöttem rá, hogy ezúttal miért lett ilyen a végeredmény, talán nem volt túl jó minőségű a bor, vagy a tojások mikrorepedéseibe ült bele jobban a sötét anyag. (K. Emese)

A fekete tojások a vörösboros tojásfestési technika eredményei, a világosak pedig borotvahabos-ételfestékes technikáéi – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A fekete tojások a vörösboros tojásfestési technika eredményei, a világosak pedig borotvahabos-ételfestékes technikáéi – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Kinek ajánlanád a technikát? Bárkinek, de ha valaki kipróbálná ezt a technikát, érdemes B-tervvel is készülnie.

Borotvahabos-ételfestékes tojásfestés

Nálam a B-terv a borotvahabos-ételfestékes technika volt, és ez nagyjából a teljes hozzávaló listát is leírja. Egy edénybe borotvahabot fújsz, elsimítod kicsit, majd különböző színű ételfestékeket csöpögtetsz bele – én kéket és pirosat vettem, ezekből kevertem még lilát –, majd valamilyen eszközzel, pl. egy pálcikával elmaszatolod a festékcseppeket a habban, ebben megforgatod a főtt tojásokat, és félreteszed száradni, de ne papírra, mert az beszívja a habot és a festéket. Fél óra múlva letörlöd egy csomó papírtörlővel, és kész is a mű.

Próbálkozásom eredményeként a tojásokon elvétve maradt egy-egy festékpaca, nyomokban halvány márványos minták látszanak, de összességében nevetséges lett a végtermék.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Kinek ajánlanád a technikát? Akinek van fölösleges borotvahabja, vagy épp az ételfestéke szavatossági ideje mindjárt lejár, az próbálkozhat vele, más inkább kerülje. Nem értem, hogy ez miért egyszerűbb, praktikusabb megoldás, mint más.

Vajas tojásfestés

Egyszerűnek tűnik, látványosnak tűnik, de valójában csak egy vajmárka reklámja az a videó, ami a közösségi médiában kering az olvasztott-vajas tojásfestési technikáról. A módszer nagyjából annyi lenne, hogy a vízben oldott színes festékoldathoz olvasztott vajat öntünk, majd így helyezzük bele a tojásokat és benne hagyjuk körülbelül 5-6 percig. Az eredmény elvileg egy különleges mintázatú, márványos tojás lesz.

A baj csak az, hogy a vaj viszonylag gyorsan elkezd visszasűrűsödni, és elég sokat maszatol, a tojásokra pedig könnyen rászárad. Lekaparni pedig elég idegtépő hadművelet tud lenni azoknak, akik ugyanannyira türelmetlen természetűek, mint én. Emellett persze jóval több elrontott tojásunk is lehet mint amennyire elsőre számítanánk: lett olyan tojásom, ami mintásra sikeredett, de olyan is, amin alig jelentkezett két apró, éktelen folt. Utóbbira a család összes tagja inkább elrontott húsvéti tojásként tekintene, mint haladó művészeti teljesítménynek. Úgyhogy köszi internet népe a DIY-videókat, én idén is maradok az egységes, minimalista pirostojásoknál.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Kinek ajánlanád a technikát? Azoknak, akiket jó humorral áldott meg az Isten.

Mutasd meg te is a tojásaidat!

Mi már megmutattuk, hogyan nem sikerült tojást festeni, ha te is vállalnád a hibáidat, akkor egy-két mondatos rövid történet kíséretében küld el az [email protected] címre, és még az is lehet, hogy megmutatjuk. Jelige: Nemcsak a szép tojásoké a világ!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!