Bankok és pénzügyi válságok kutatásáért osztották ki az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat

2022. október 10. – 13:00

frissítve

Bankok és pénzügyi válságok kutatásáért osztották ki az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat
A Svéd Királyi Tudományos Akadémia tagjai Tore Ellingsen, Hans Ellegren és John Hassler bejelentik a 2022-es gazdasági Nobel-emlékdíjat Stockholmban, 2022. október 10-én – Fotó: TT News Agency / Anders Wiklund / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond és Philip H. Dybvig kapták az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat – jelentették be hétfőn. A három díjazott a bankok és a pénzügyi válságok kutatásáért kapta az elismerést. Érdemes megjegyezni, hogy ez a díj nem egyezik meg a Nobel-díjjal, bár ugyanúgy a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda.

A döntést bejelentő sajtótájékoztatón elmondták: a bankok a legtöbbször jól működnek, de egy-egy válság idején előfordul, hogy teljesen megbukik a működésük. Az ilyen eseteket kell vizsgálni, és mind a három mostani díjazott komoly tudományos munkát végzett a hasonló válságok vizsgálatával kapcsolatban.

A kiosztott Nobel-díjakról idén a Telexen részletesen beszámoltunk, ezek a következők:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!