Petesejt és spermium nélkül, őssejtekből hoztak létre egérmagzatot

2022. augusztus 25. – 21:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világon elsőként őssejtekből raktak össze élő és fejlődő egérmagzatot brit tudósok – írja a Gizmodo. A magzathoz sem petesejtre, sem spermiumra nem volt szükség, csupán a megfelelő arányban keverték a magzati őssejtek három fő típusát, lehetővé tették, hogy ezek az őssejtek kommunikáljanak egymással, valamint sikeresen szimulálták a magzat fejlődési körülményeit.

A Cambridge-i Egyetem kutatói a Nature című tudományos folyóiratban publikálták kutatási eredményeiket, és azt írják, az őssejtekből létrehozott magzat nyolc és fél napig életben maradt, ebben az időszakban pedig meg is indult a szervek kialakulása, megjelent a peteburok, az agy és a magzat dobogó szíve is.

Szakértők szerint az áttörés hozzásegíthet ahhoz, hogy jobban megértsük az emberi magzatfejlődés legkoraibb szakaszait, hiszen így ez a jövőben könnyebben tanulmányozhatóvá válik. Az így megszerzett ismeretekkel pedig képessé válhatunk rengeteg korai vetélés megelőzésére és elkerülésére is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!