Az Apple váratlanul bemutatta az új iPadeket

2022. október 19. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ahhoz képest, hogy az új iPhone-generáció körül mekkora felhajtás volt, az új, 10. generációs iPadeket az Apple szerényen, már-már titokban jelentette be. Ez persze nem olyan nagy meglepetés, elvégre a telefonok a cég bevételeinek a felét, erősebb időszakban akár a kétharmadát adják, míg a tabletek részesedése 10% alá szorult.

A mostani bemutató sztárja az új iPad Pro volt, de előbb gyorsan fussunk végig azon, mit tud a kistestvér, a sima iPad 2022-es kiadása. A tablet az A14 Bionic csipet kapta meg, ami az iPhone 12-es családban, és a szintén 2020-as iPad Air 4-ben mutatkozott be. Látványos újítás, hogy az előlapi kamera a tablet rövidebbik oldaláról átkerült a hosszabb oldal közepére, ezzel is jelezve, hogy a standard használati mód a fektetett (vélhetőleg a járvány óta nagyon elterjedt videókonferenciák miatt került ide a kamera egyébként) Újdonság még, hogy USB-C portra váltott a régi Lightning csatlakozóról – ami azzal is jár, hogy ha első generációs Apple Pencil tollat használunk, azt kénytelenek leszünk adapteren át csatlakoztatni a töltéshez (a második generációsat meg sehogy, mert annak a mágneses csatlakozójával nem kompatibilis).

A Pro modell nagy húzása az idei Macbook-generáció bivalyerős processzorának, az M2-nek az átvétele, amivel a tablet a legerőforrásigényesebb feladatokra is alkalmassá válik, mint például a videószerkesztés. Amúgy ránézésre pont ugyanúgy néz ki, mint 2018 és a Home gomb eltűnése óta az összes Pro modell.

Az új tabletek már előrendelhetőek, és október 26-tól jelennek meg a boltokban. Az alapmodell ára 260 ezer forinttól indul (a tavaly ősszel megjelent 9. generációs modell, ami gyakorlatilag az A13-as processzorban különbözik csak, 200 ezer alatt elérhető). A csúcsmodell 470 ezernél indul, de a full extrás verzió, 12,9 hüvelykes kijelzővel, 2 terabájt háttértárral, wifi+5G kapcsolattal 1,4 milliós árcédulát visel majd. Az árak nem csak itthon, a szupergyenge forint miatt tűnnek horrorisztikusnak, a 450 dolláros amerikai induló ár is elég nagy ugrás az előző generációhoz képest, ami 330 dollártól volt elérhető a megjelenésekor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!