Jön a Google saját okosórája, és talán egy okosszemüveg is

2022. május 11. – 23:41

Jön a Google saját okosórája, és talán egy okosszemüveg is
A Pixel Watch – Forrás: Google

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szerda este megkezdődött a Google I/O, azaz a cég éves fejlesztői konferenciája. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szélesebb közönségnek szánt híreket és bejelentéseket az idén kétórásra nyúlt nyitóelőadás szállította. Összefoglaljuk a legérdekesebb újdonságokat a Google vadiúj okosórájától az új telefonján át egészen a talán egyszer majd érkező új okosszemüvegéig.

Jön a Google saját okosórája

Már jó ideje pletykálják, hogy a cég hamarosan beszáll az okosórák piacára, és áprilisban már ki is szivárgott egy fotó a Pixel Watchról, úgyhogy nagy meglepetésnek azért nem mondható – pláne a Fitbit tavalyi felvásárlása után –, de mégiscsak egy új hardverkategória gyártásába kezd ezzel a Google. Az órán a saját fejlesztésű Wear OS 3 operációs rendszer egy frissített verziója fog futni, és mindenféle fitneszfunkciói is lesznek, de ezen kívül egyelőre keveset tudni róla, így az árát sem, ugyanis valójában nem az érkezését jelentették be, hanem azt, hogy majd később jön.

Új telefon: Pixel 6A

A Google tavaly ősszel mutatta be a Pixel 6 és 6 Pro csúcstelefonjait, ezt a sort folytatták most a középkategóriás 6A-val, amely 449 dolláros (162 ezer forintos) áron lesz majd előrendelhető július 21-től. A szokásoktól eltérően ezúttal nem a processzoron spóroltak a csúcsmodellekhez képest, hanem a kamarán. Az előadáson egyébként belengették a Pixel 7 és 7 Pro későbbi érkezését is.

Prémium fülhallgató

A Google saját vezeték nélküli fülhallgatója, a Pixel Buds első generációja 2017-ben érkezett, aztán előbb lett egy második generációja, majd tavaly kiadtak belőle egy olcsósított változatot. Most pedig bejelentették, hogy jön a prémium kiadása, a Pixel Buds Pro. Ez is július 21-től rendelhető, és 199 dollárba (72 ezer forintba) fog kerülni, cserébe aktív zajszűrést és ennek használata mellett hétórás üzemidőt kínál, illetve egyszerre két eszközhöz is lehet majd vele bluetooth-kapcsolaton csatlakozni.

Újra lesz Google tablet

A Google a Pixel-széria elindítása óta kétszer is próbálkozott már tablettel, először 2015-ben a Pixel C-vel, majd 2018-ban a Pixel Slate-tel, de egyik sem lett igazán sikeres. Most bejelentették, hogy jövőre érkezik egy új versenyző, de nem sok mindent tudni még róla azon túl, hogy belekerül a cég saját Tensor csipje. Egyelőre a neve sem derült ki, bár az elég valószínű, hogy úgy fog kezdődni, hogy Pixel.

Újra lesz Google szemüveg?

Amennyire forradalminak ígérkezett egy évtizeddel ezelőtt a Google Glass okosszemüveg, annyira kevéssé hagyott végül nyomot. Azt még korai lenne kijelenteni, hogy jön az utódja, de annyi biztos, hogy a Google az előadás végén belengetett egy AR-szemüveget, amely valós időben fordít egy beszélgetés során. Hogy ebből lesz-e megvásárolható termék, és ha igen, mikor, az nem derült ki.

Forrás: Google
Forrás: Google

Készül az új Android

Bemutatták, hogy áll az Android 13 operációs rendszer fejlesztése, és a jelek szerint semmilyen eget rengető újdonságot nem fog hozni a 12-es verzióhoz képest, inkább annak finomhangolása lesz. A bétaverzió mától kipróbálható.

Visszajön a digitális tárca

A Google Wallet egykoron különálló app volt, aztán beépült a Google Paybe, de most újra önállósodik, és a cég azt szeretné, ha egy olyan digitális tárca lenne, amelyben nemcsak a bankkártyánk adatait tárolnánk, hanem a személyi igazolványunktól a koncertjegyeken át az oltási igazolásig minden iratot, ami fontos – ahhoz egészen hasonlóan, mint ahogy az Apple Wallet is működik.

Immerzív nézet jön a Google Térképbe

Ez olyasmi lesz, mint a műholdkép és az Utcanézet szerelemgyereke, leginkább talán ahhoz lehetne hasonlítani, mintha egy drónnal pásztázhatnánk a városokat – legalábbis hetet, mert egyelőre ennyiről lesz elérhető ilyen nézet.

MI, MI mindenhol

Itt most nem részletezzük, de érdemes megjegyezni, hogy mint az utóbbi években mindig, ezúttal is a mesterséges intelligenciáról, a gépi tanulásra épülő funkciókról esett a legtöbb szó, hiszen a Google minden szolgáltatása erre épül, és folyamatosan okosodik, kezdve az olyan keresésektől, ahol minél természetesebben tehetünk fel kérdést, és a kereső ezt minél pontosabban megérti; egészen odáig, hogy már kérdezni sem kell, mert a kamera képe alapján a telefon már szinte magától válaszol.

A teljes nyitóelőadást itt lehet visszanézni:

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!