Gondja van az Európai Bizottságnak az Apple-lel

2022. május 2. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság több hónapos előzetes vizsgálat alapján azzal vádolja az Apple-t, hogy visszaélt erőfölényével az iOS-eszközökön használt mobiltárcák piacán. A Bizottság szerint az Apple úgy korlátozza a versenyt, hogy meggátolja a hozzáférést az érintés nélküli fizetésekhez használt szabványos technológiákhoz. Problémásnak tartják azt is, hogy az Apple Pay javára megakadályozza a fejlesztőket abban, hogy készülékein hozzáférjenek a szükséges hardverekhez és szoftverekhez, írja az MTI.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos azt mondta, hogy „vannak arra utaló jelek, hogy az Apple korlátozta a harmadik felek hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az Apple készülékein versenyképes mobiltárca-megoldásokat fejlesszenek ki”. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő NFC technológia használatát nehezíti meg a cég, hogy a saját Apple Pay megoldásának előnyt biztosítson – legalábbis a vádak szerint.

Hozzátette azt is hogy hivatalos kifogásközlést küldtek a nagyvállalatnak az ügyben. A kifogásközlés az uniós trösztellenes szabályok feltételezett megsértésére irányuló bizottsági vizsgálatok első hivatalos lépése. A címzettek megvizsgálhatják az előzetes vizsgálati aktában szereplő dokumentumokat, írásban válaszolhatnak, és szóbeli meghallgatást kérhetnek ügyükben. A trösztellenes vizsgálat lezárására nincs jogi határidő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!