A Google jogi okokra hivatkozva letiltatta az Androidra fejlesztett YouTube Vanced alkalmazást

2022. március 14. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik a Vanced YouTube alkalmazás, miután a cég jogi fenyegetést kapott a Google-től, írja a The Verge.

A Vanced alkotói elárulták, hogy a projektet a következő napokban leállítják, a letöltési linkeket pedig eltávolítják. Az alkalmazás továbbra is működni fog azok számára, akik telepítették már telefonjukra, de jövőbeli frissítések nélkül valószínűleg hamarosan megszűnik. A Vanced tulajdonosai szerint „jogi okok miatt” kellett leállítaniuk a projektet.

A Google nemrég küldött a Vanced tulajdonosainak egy felszólító levelet, ami arra kényszerítette őket, hagyjanak fel az alkalmazás terjesztésével és fejlesztésével.

„Arra kértek minket, hogy távolítsunk el minden, YouTube-ra vonatkozó utalást, változtassuk meg a logót, és távolítsunk el minden YouTube-termékekkel kapcsolatos linket”

– írta a Vanced csapat egyik adminja a The Verge-nek.

A Vanced azért volt különösen népszerű, mert lehetővé tette a YouTube-felhasználóknak, hogy Prémium előfizetés nélkül blokkolják az összes hirdetést a YouTube-on. A Vanced-ben lehet váltani fekete témára, és olyan testreszabásai vannak, amilyeneket a hivatalos YouTube for Android alkalmazás nem kínál.

Nem ők az elsők, akiket jogi úton kényszerít letiltásra a Google. A tulajdonában lévő YouTube tavaly offline állapotba kényszerített két népszerű Discord zenei botot, majd néhány héttel később elkezdte tesztelni a reklámokkal támogatott YouTube integrációt a Discordon. A népszerű Rythm és Groovy Discord zenei botok szintén elkerülték a hirdetéseket a szolgáltatáson, így a Discord-felhasználók együtt hallgathattak rajta zenét.

A Vanced tulajdonosai Telegram üzenetben reagáltak a felhasználóknak:

„A Vanced projektet megszüntettük. Az elkövetkező napokban a letöltési linkeket eltávolítjuk. A Discord szerver, a Telegram chat és a subreddit egyelőre megmarad. Tudjuk, hogy ezt nem akartátok hallani, de ezt kellett tennünk. Szeretnénk megköszönni mindenkinek a támogatást az évek során.”

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!