Beiktatták az új brazil elnököt

2023. január 2. – 00:01

Beiktatták az új brazil elnököt
Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília demokratikusan megválasztott elnöke vasárnap több mint tucatnyi külföldi államfő jelenlétében letette hivatali esküjét a brazil fővárosban.

„Mai üzenetem a remény és az újjáépítés üzenete” – hangsúlyozta Lula a kongresszus alsó házában megtartott beiktatási beszédében. Hozzátette: „Ennek a választásnak a demokrácia volt a nagy nyertese.”

Fotó: Adriano Machado / Reuters Fotó: Adriano Machado / Reuters
Fotó: Adriano Machado / Reuters
Fotó: Adriano Machado / Reuters

A beiktatási ceremónia előtt Luiz Inácio Lula da Silva feleségével, Janjával, valamint az új alelnökkel, Geraldo Alckminnal és feleségével egy nyitott Rolls-Royce-szal hajtott végig Brazíliavároson. Az eskütételt követő nagyszabású zenei fesztiválon több mint negyven művész lépett fel.

Lula elődje, Jair Bolsonaro a szokásoktól eltérve nem adta át az elnöki szalagot utódjának, pénteken családjával Floridába utazott.

Lula azt ígérte – Bolsonaro nevét nem említve –, hogy miközben nem akarnak elégtételt venni azokon, akik „személyes és ideológiai terveiknek próbálták alávetni a nemzetet”, biztosítani fogják a jogállamiságot. Hozzátette: felelősségre vonják azokat, akik hibáztak, de ez megfelelő jogi eljárás keretében történik majd.

Fotó: Pilar Olivares / Reuters Fotó: Pilar Olivares / Reuters
Fotó: Pilar Olivares / Reuters
Fotó: Pilar Olivares / Reuters

Lula a tervei között a környezet- és klímavédelem megerősítését vázolta, emellett a gazdaság lassulása és a magas infláció miatt ismét előtérbe került éhínség ellen is tenni akar. A 77 éves politikus programjának megvalósítása azonban nem lesz egyszerű, főleg Brazília erősen megosztott politikája miatt. A kongresszus mindkét házát Bolsonaro szövetségesei ellenőrzik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!