Szlovén választás: Robert Golob, a friss erő legyőzte Janez Janša eddigi kormányfőt

2022. április 25. – 00:09

Szlovén választás: Robert Golob, a friss erő legyőzte Janez Janša eddigi kormányfőt

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazatok 99,68 százalékos feldolgozottságánál már biztos, hogy a 90 fős szlovén parlamentben

  • 41 mandátuma lesz Robert Golob balközép Szabadság Mozgalom elnevezésű új formációjának,
  • 27 képviselői helyet szerzett az eddigi kormányfő Janez Janša pártja, a Szlovén Demokrata Párt – SDS.
  • 8 helye lesz az Új Szlovénia (NSi) jobbközép pártnak,
  • 7 a balos szocdemeknek és
  • 5 pedig a szintén baloldali Levicának.

Úgy tűnik, hogy rajtuk kívül meglepetésre más nem tudja megugrani a 4 százalékos küszöböt, a 90 hely pedig úgy jön ki, hogy a maradék két hely egy olasz és egy magyar nemzetiségi képviselőé lesz. Mivel a kormánytöbbséghez 46 fő kell, ez a természetes szövetségek alapján a három balközép pártnak sikerülhet, mert az SDS és a NSi, vagyis a két jobbos párt csak 36 mandátumnál tartana, míg a másik három pártnak együtt 53 képviselői helye is lehet.

Bár természetesen most majd koalíciós tárgyalások kezdődnek, de mivel a legnagyobb párt is a Szabadság Mozgalom lett, így biztosan ő kap majd kormányalakítási felkérést.

Robert Golob szerint az általa újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) szabadságot hozhat Szlovéniának. A politikus a vasárnapi választások estéjén videólinken keresztül, otthonából tartotta meg győztes beszédét, mert koronavírustesztje pozitív lett, ezért már a kampányhajrában sem vett részt.

Janez Jansa gratulált ellenfelének a győzelemhez. Ugyanakkor úgy vélekedett: az SDS a választások után erősebb lesz, hiszen a korábbiaknál több képviselői mandátumot szerzett a nemzetgyűlésben. Bejelentette, hogy pártja kész lesz együttműködni, és minden jó javaslatot támogatni fog a parlamentben. A volt kormányfő kijelentette, hogy pártja európai stílusú ellenzéket fog alkotni, igaz, azt is hozzátette: meglepte, hogy a szavazók mennyire nem értékelték az elért eredményeket.

Némi meglepetésre olyan pártok is kiestek így a parlamentből, amelyek nem is olyan régen még kormányfőt adtak Szlovéniának, vagyis

  • Alenka Bratušek, Szlovénia első női kormányfője,
  • Miro Cerar ügyvéd
  • vagy Marjan Šarec humorista

sem tudta megugrani a küszöböt.

A szlovén törvények szerint a parlamentnek a választások után 20 napon belül meg kell alakulnia. Az államfőnek ezt követően 30 nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen az országgyűlésnek a miniszterelnök-jelölt személyére. Megválasztása után a miniszterelnöknek 15 napon belül ismertetnie kell kormánya összetételét. Az új kabinet megalakulásáig a leköszönő kormány ügyvivői feladatot lát el.

Robert Golob üzletember nem ismeretlen a politikában. Korábbi elemzésünkben a „szlovén Gattyánnak” is neveztük. A villamosmérnök-üzletember ugyanis friss pártjával, a Szabadság Mozgalommal szinte a semmiből robbant be, és fogalmazott meg eléggé sablonos üzeneteket. Golob korábban az energiaüzletben volt sikeres, de volt államigazgatási tapasztalata is, mert államtitkár volt korábban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!