Indiánozással fogadták a tanácsosok, hogy a roma közösség közelébe iskola épülne egy Brassó megyei településen

2023. március 26. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Rasszista megjegyzésekkel, nevetgélve fogadták a szerdai tanácsülésen a Brassó megyei Barcaszentpéter (Sânpetru) község helyi tanácsosai a polgármester javaslatát, hogy iskola épüljön a település egy olyan részébe, ahol romák élnek.

A tanácsülésről készült videót, amelyen hallatszik, hogy a köztisztviselők feketének és indiánoknak nevezik a romákat, egyikük pedig azt kérdezi, hogy „azt akarják, hogy a cigányok az iskola udvarára menjenek tanulni?”, Flavia Boghiu, Brassó USR-s alpolgármestere tette közzé a Facebook-oldalán. Bejegyzése szerint a rasszista megjegyzéseket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két tanácsosa, köztük az alpolgármester és a Román Ökológiai Párt (PER) tanácsosa tették.

„Az ilyen nyelvezet és egy romák lakta negyedben történő iskolaépítés elleni fellépés senkitől sem fogadható el, még kevésbé azoktól, akiket a közösség vezetőinek tartanak!” – szögezte le Flavia Boghiu. Az államnak kötelessége minden állampolgár számára biztosítani az oktatás lehetőségét, hangsúlyozta, és a történtek miatt felszólította az érintett politikai pártokat, hogy zárják ki soraikból ezeket a helyi tanácsosokat.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amelynek egyébként Barcaszentpéter polgármestere, Marian Arhire is a tagja, szintén közleményt adott ki, amelyben Andrei Măiereanu PNL-s alpolgármester lemondását kéri.

Az E-Romnja roma aktivista szervezet Facebook-oldalán elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy helyi tanács ülésén ilyen nyelvezetet használjanak, de azt is hozzáfűzte, hogy egyáltalán nem csodálkoznak ezen, hiszen jól ismerik a romániai intézményekben tetten érhető rasszizmus mértékét. A szervezet kéri az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD), hogy hivatalból indítson eljárást az ügyben.

Barcaszentpéter az egyik olyan Brassóhoz közeli település amelynek a lakossága jelentős mértékben nőtt az elmúlt tíz évben, a 2021-es népszámlálás előzetes adatai szerint mintegy 7000 fővel, 11 794 főre. A tervek szerint vissza nem térítendő támogatást hívnának le egy oktatási központ építésére, ehhez keresik a megfelelő telket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!