Fesztivál

RSS

Egyre többen gondolkodnak fenntarthatóan, és ehhez a fesztiváloknak is igazodniuk kell

A fesztiválbizniszt fenntarthatóvá tenni nem kis feladat. Sok jó, zöldülő megoldás létezik, ám egy ponton lehet, drasztikusabb változtatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a szórakozás mellett a környezetünkre is vigyázni tudjunk. De mik lehetnek azok a fenntartható megoldások, melyeket akár bármelyik fesztivál működésébe be lehetne építeni? Erről kérdeztük a hazai rendezvények egyik legzöldebbikének, a Gyüttment Találkozónak a főszervezőjét.

A fesztivál, ami még mindig furcsán terápiás élmény

A Fekete Zajon több külföldi fellépőn kívül igazából nem sok változott tavalyhoz képest, de ez nem is baj. A sokszor hangos és kaotikus zene mellett az is hozzátartozik a szokatlan hangulathoz, hogy itt egymás mellett megfér az, aki ötliteres demizsonos kannából fröccsözik már délben, meg aki A Gyűrűk Ura gyűrűinek történelmét vesézi ki tőle pár méterre.

Egy lépéssel közelebb Pataréthez – a Khetane fesztiválon jártunk

A nyári fesztiváldömping végéhez közeledve egy olyan fesztiválra is ellátogattunk, amely eltér a megszokottól. A Kolozsvár melletti Pataréten élő roma közösség körében helyi aktivisták hozták fedél alá a Khetane fesztivált, ahol helyi muzsikusok és énekesek zenéltek, de volt tehetségkutató, divatbemutató, filmvetítés, a gyerekeknek önkéntesek tartottak foglalkozásokat.

„Az az igazság, hogy bármit csinálnánk, abban a csűrben működne”

Miközben augusztus elején Kolozsváron közel százezer ember fog David Guetta dübörgésére fűrészelni, néhány kilométerrel távolabb, a kalotaszegi Mérán épp a ghánai Alostmen perdíti táncra a közönséget. Bethlendi Andrással, a Méra World Music Fesztivál egyik főszervezőjével beszélgettünk.

Untold-abszurd: 10 ezer eurót fizet egy japán turista, hogy a fesztivál közepén lévő tematikus szállodában lakhasson négy napig

A fesztivál amúgy is elszállt árairól híres, de ilyen képtelenségről eddig nem hallottunk.

Akkora lett az Electric, hogy lassan kinövi a Bánffy-birtokot

Két évnyi visszafogottság után teljes gőzzel tért vissza az Electric Castle Bonchidán. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen a járvány utáni tombolás, és mennyibe kerül a dráguláshullám közepette a fesztiválozás. Az igazság az, hogy sokkal borsosabb árú mulatságra számítottunk.

Ha Orbán Viktor nem lenne, nem lenne már punk sem

Megnéztük az először megrendezett orfűi punkfesztivált, a Toxic Weekendet, hogy arról filozofálgassunk, mit jelent a punk 2022-ben. Kiderült, hogy a puha az új kemény, a punk nem halt meg, csak megöregedett, és hogy amúgy is: mocskos Fidesz.

Tusnádfürdő: konferencia és fesztivál a medve-ember együttélésért

Nyárzáró minifesztiválra várják az érdeklődőket augusztus végén Tusnádfürdőre, ahol a medvekérdést szakemberek vitatják meg.

Khetane néven szerveznek fesztivált Pataréten: „nem csak egy manelefesztivál lesz”

A Khetane romani nyelven azt jelenti, hogy együtt, és a szervezők azt remélik, hogy a fesztivál összehozza a közösségeket, és elősegíti a kolozsváriak közötti társadalmi kapcsolatok újraépítését.

A visszatérő fesztiválszezont már az is széppé teszi, ha bohócok elől futhatsz, és valahogy olcsón megúszod

Fiatal fesztiválozókat követtünk pár napon át a Volton, hogy megnézzük, milyen visszatérni két év kihagyás után a fesztiválszezonba. Nagy siker volt a koncertélmény, de legalább ekkora örömet okozott az is, hogy vízsugarak alatt, dodzsemekben ülve ki lehetett végre újra engedni a gőzt.

Háromnapos világzenei fesztivált tartanak a hét végén Szatmárnémetiben

A három nap alatt három különböző zenei kultúrát és három egyedi gasztroélményt ismerhetnek meg a szatmáriak.

Kulturális és tudományos fesztivált tartanak májusban Marosvásárhelyen

A DeepDive célja összehozni a fejlődni vágyó erdélyi fiatal felnőtt közösséget.