Aszály

RSS

Egy tervezet szerint hektáronként 1500 lejt kapnának az aszálykárosult gazdák

Az állami támogatásra azok a búzát, rozst, tritikálét, árpát, zabot és repcét termesztő gazdák jogosultak, akiket legkevesebb 30 százalékos termésveszteség ért a szárazság miatt.

A cirok a jövő gabonája – kipróbáltuk, milyen vele főzni

A cirok akkor is túlél, ha tovább melegszik a bolygó, ezért elkezdtünk vele barátkozni: beszerezni nehéz, egészben mesés, sőt, ügyesen a liszt is jól hasznosítható. Kása, palacsinta, lepénykenyér és pattogatott cirok!

Rekord alacsony a Duna vízállása: akadozik a forgalom, gondok vannak az erőművek ellátásával

Veszélybe került a lakosság és a gazdaság gabonával, szénnel, üzemanyaggal és a gázzal való ellátása a Duna menti országokban. A Deutche Welle összeállítását szemléztük.

Az eltűnt víz nyomában – az aszály képei

Az eddigi életünkben sosem tapasztalt meleggel és szárazsággal kellett szembenéznünk idén nyáron. Az aszály látványosan átformálta a tájat, tavaink összezsugorodtak vagy felszívódtak, néhol porzott a vízfolyások medre. A pár napja tartó esőzéseknek persze lehet örülni, de ez igazából csak ragtapasz a nyílt törésen: még mindig rengeteg víz hiányzik a földből és a medrekből.

Az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszálya lehet az idei Európában

Az EU aszályügyi szervezetének jelentésében Magyarország is a veszélyeztetett országok közé tartozik.

Szárazság veszélyezteti az idei termést – „Aki homokbuckára vetette a kukoricát, semmit sem fog idén betakarítani”

A Transtelex által megkérdezett falugazdászok egyöntetű véleménye, hogy az idei szárazság főként a tavaszi vetésnek ártott, azok jártak igazán rosszul, akik csak kukoricát vetettek. Összefoglalónkban kitérünk még a kompenzációs mechanizmusokra, de az öntözőrendszerek körül kialakult vitákra is.

A helyiek elől szívják el az ivóvizet a Coca-Cola és a Heineken gyárai Mexikóban

„Ez nem szárazság, hanem rablás” – tiltakoznak a mexikóiak. Az elnök már megkérte a gyárakat a termelés leállítására, de ezt nem tették meg, pedig a szárazságtól leginkább sújtott Monterreyben hatvanszor annyi vizet használnak, mint a városlakók.

Tánczos Barna: Korlátozásokra lesz szükség az ivóvízpazarlás csökkentésére

A miniszter szerint nemcsak az úszómedencék ivóvízzel való feltöltése jelent pazarlást ebben az időszakban, hanem a kert ivóvízzel történő locsolása is.

Romániai Vízügyi Hatóság: helyenként már szélsőségesen kevés a víz az országban

A fokozódó csapadékhiány miatt egyre nagyobb az aszály.